Przykładowe menu- jesień/zima
Śniadania: kasza ( bez glutenu):jaglana/owsiana/płatki kukurydziane niesłodzone z mlekiem roślinnym, mus owocowy/melasa- syrop z karobu/miód/konfitura
lub chlebek żytni na zakwasie, pasta warzywna lub ser kozi, sól ziołowa,
warzywa (ogórek kiszony, kiełki, ogórek gruntowy, sałata, pomidor, rzodkiewka, rzeżucha), herbata ziołowa, woda
Drugie śniadania: bakalie, jabłka, gruszki, śliwki, winogrono, marchewka, banan, pomarańcze, mandarynki
Przykładowe menu tygodniowe ( bezlaktozowe, bezglutenowe, mięsne):
( Lista alergenów: 1. Gluten, 2. Skorupiaki i pochodne, 3. Jaja i pochodne, 4. Ryby i pochodne, 5. Orzeszki ziemne, 6. Soja i pochodne, 7. Mleko i pochodne ( laktoza i kazeina), 8. Orzechy, 9. Seler i pochodne, 10. Gorczyca i pochodne, 11. Nasiona sezamu i pochodne
Poniedziałek | Wtorek | Środa | Czwartek | Piątek |
Krem wielowarzywny (9) | Zupa koperkowa (9) | Kapuśniak z białej kapusty z ziemniakami (9) | Krem z zielonych warzyw (9) | Rosolnik z kaszą kukurydzianą ( bulion warzywny z kaszą) (9) |
Pieczona pałka z kurczaka ( wege- pieczona cukinia), puree ziemniaczane, surówka z marchewki i jabłka, kompot z aronii i jabłek |
Kotleciki ruskie z sosem pomidorowym, puree ziemniaczano-jarmużowe, surówka z białej kapusty z kukurydzą, kompot
|
Gulasz mięsny( wege- warzywny z soczewicą), kasza jaglana/jęczmienna, buraczki tarte, kompot z czerwonych owoców |
Gryczane naleśniki z musem owocowym, woda (3) | Kotlety rybne ( wege- kotlety z cieciorki), ryż, warzywa gotowane na parze (3,4) |
Polenta kukurydziana z owocami morwy i syropem daktylowym | Jabłka pieczone z cynamonem i masłem owocowym | Kisiel z owoców, bakalie | Bułeczki z masłem i konfiturą/z warzywami | Koktajl bananowo-kokosowy z chia |