Menu przedszkolaka

Przykładowe menu- jesień/zima

Śniadania: kasza ( bez glutenu):jaglana/owsiana/płatki kukurydziane niesłodzone z mlekiem roślinnym, mus owocowy/melasa- syrop z karobu/miód/konfitura

lub chlebek żytni na zakwasie, pasta warzywna lub ser kozi, sól ziołowa,

warzywa (ogórek kiszony, kiełki, ogórek gruntowy, sałata, pomidor, rzodkiewka, rzeżucha), herbata ziołowa, woda

Drugie śniadania: bakalie, jabłka, gruszki, śliwki, winogrono, marchewka, banan, pomarańcze, mandarynki

Przykładowe menu tygodniowe ( bezlaktozowe, bezglutenowe, mięsne):

( Lista alergenów: 1. Gluten, 2. Skorupiaki i pochodne, 3. Jaja i pochodne, 4. Ryby i pochodne, 5. Orzeszki ziemne, 6. Soja i pochodne, 7. Mleko i pochodne ( laktoza i kazeina), 8. Orzechy, 9. Seler i pochodne, 10. Gorczyca i pochodne, 11. Nasiona sezamu i pochodne

Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek
Krem wielowarzywny (9) Zupa koperkowa (9) Kapuśniak z białej kapusty z ziemniakami (9) Krem z zielonych warzyw (9) Rosolnik z kaszą kukurydzianą ( bulion warzywny z kaszą) (9)
Pieczona pałka z kurczaka ( wege- pieczona cukinia), puree ziemniaczane, surówka z marchewki i jabłka, kompot z aronii i jabłek
Kotleciki ruskie z sosem pomidorowym, puree ziemniaczano-jarmużowe, surówka z białej kapusty z kukurydzą, kompot

Gulasz mięsny( wege- warzywny z soczewicą), kasza jaglana/jęczmienna, buraczki tarte, kompot z czerwonych owoców

Gryczane naleśniki z musem owocowym, woda (3) Kotlety rybne ( wege- kotlety z cieciorki), ryż, warzywa gotowane na parze (3,4)
 Polenta kukurydziana z owocami morwy i syropem daktylowym  Jabłka pieczone z cynamonem i masłem owocowym  Kisiel z owoców, bakalie Bułeczki z masłem i konfiturą/z warzywami Koktajl bananowo-kokosowy z chia

© Wspólne gniazdko 2016